Test dine indkøb

Hvor meget grundvand redder du med dine økologiske indkøb?

Når du vælger økologi, sparer du vores grundvand for mødet med pesticider. Du sparer fx 192 liter grundvand for mødet med pesticider, når du køber en liter økologisk mælk.

Tag testen 

PESTICIDER I 4 UD AF 10 VANDBORINGER

I Danmark er vi så heldige, at vi kan pumpe grundvand op og bruge det som drikkevand uden videre rensning, men i de seneste år er antallet af vandboringer, der forurenes af pesticidrester, eksploderet.

Få fakta om økologi og grundvand

Derfor genopstod Gulddreng

For Malte Ebert gav det god mening at genoplive Gulddreng for grundvandets skyld. 

Pesticider i 4 ud af 10 vandboringer


I de seneste år er antallet af drikkevandsvandsboringer, der forurenes af pesticidrester, eksploderet. De nyeste tal fra 2018-19 viser, at fire ud af ti drikkevandsvandboringer var forurenede med pesticider eller nedbrydningsprodukter fra pesticider. I 11,4 procent af prøverne var mængden af pesticider over den tilladte grænseværdi. I perioden 2010-2016 indeholdt 20-25 procent af vandboringerne pesticidrester, mens gennemsnitligt blot 3,75 procent af prøverne lå over grænseværdien.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

 

Skadelig påvirkning

 

Pesticiderne, som vi finder i grundvandet i dag, har været på vej ned gennem jordlagene over en årrække. Vi betaler nu prisen for den forurening, der ligger år tilbage. I mellemtiden er vi blevet klogere på pesticiders skadelige effekter på mennesker, dyr og natur, og mange af de pesticider, der tidligere blev brugt, er nu heldigvis forbudte at anvende. Selvom der bliver forsket i pesticiders påvirkning, har eksperterne stadig kun en begrænset viden om nutidens pesticiders skadelige virkninger på mennesker og miljø.

Økologi - det sikreste valg

Økologi bygger på et forsigtighedsprincip, hvor man i stedet for at satse på, at pesticiderne ikke har en skadelig effekt, hellere vil være på den sikre side og ikke anvende dem. I den økologiske produktion er det således kun tilladt at anvende et meget begrænset antal sprøjtemidler – og det er kun naturlige stoffer. På den måde er økologi det sikreste valg, hvis du vil beskytte grundvandet for mødet med pesticider og være med til at sikre, at vores børn og børnebørn også kan hente rent drikkevand fra undergrunden.

Dine økologiske indkøb gør en forskel - selv en lille indsats gør en stor forskel for grundvandet. Når du fx køber én liter økologisk mælk sparer du 192 liter grundvand for mødet med pesticider. Se i skemaet, hvor meget grundvand du sparer for mødet pesticider, når du køber forskellige økologiske fødevarer.